Inspiratie en dialoog op de Landschaps-TOP
Op de landschaps-TOP 7 december jl. in het conferentieoord Samaya bespraken vertegenwoordigers van boeren, buitenlui en vrijwilligers en gemeentelijke ambtenaren én wethouders, hun positie en lokale invloed ten opzichte van nieuwe ontwikkelingen. Denk aan de regionale bouwopgave, duurzame energie, schaalvergroting in de landbouw en drastische afname van biodiversiteit.
De rol van de landschapscoördinator is goed bekend en gewaardeerd in de streek. Hij ondersteunt particuliere grondeigenaren en vrijwilligers bij de uitvoering. Op de TOP-dag kwam juist de bestuurlijke dynamiek van gemeenten en organisaties aan de orde, en ieders rol als landschapsambassadeur.
De aanwezigen werden geïnspireerd door passende gedichten van Ruben van Gogh, landschapsdichter des Vaderlands. Terugblikkend op de dag zei hij:
“Wat me opviel, was dat er steeds over 'het landschap' werd gesproken. 'Het landschap' moest op de agenda, beschermd, behouden, in ere hersteld, ontzien, etc, alsof er een duidelijke afgebakende eenheid was, voor iedereen hetzelfde. Maar wat is dat landschap dan? En is het er maar ééntje?
Met haar doorsnijding van zes gemeenten, haar werkgroepen en de zich ermee bezighoudende gremia van diverse aard, valt 'het Kromme Rijnlandschap' tegelijk binnen en buiten de provincie, als een waterschap wiens oevers diverse eenheden doorkruisen. Dat is tegelijk weer het bijzonder van een provincie, dat het zoveel landschappen herbergt, waar het provinciehuis letterlijk en figuurlijk over uitkijkt. Hoeveel landschappen herbergt het Kromme Rijnlandschap?”
De gedichten die Ruben van Gogh voorlas, lees je hier.
Stuurgroep Kromme Rijnlandschap maakt in het voorjaar een position paper, dat richting geeft aan hun werk in de periode 2018-2022.
Wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
We sturen maximaal 4x per jaar een bericht.