Is agroforestry goed voor het landschap?
Initiatiefnemers van agroforestry zijn vaak verrast als bomen niet overal in het landschap passen. Bomen zijn toch goed voor biodiversiteit en dat wil toch iedereen?
Bomen in de landbouw staan in de belangstelling onder de term agroforestry ofwel: boslandbouw. Het gaat over bomen die een bijdrage leveren aan het agrarisch bedrijf door een extra teelt of door versterking van de ecologie ten gunste van de bestaande bedrijfsvoering.
Bomen in de landbouw zijn zeker niet nieuw. In een flink aantal gevallen kan de nieuwe aanplant de vorm aannemen van de bekende cultuurhistorisch landschapselementen, zoals hoogstamboomgaarden, houtsingels en allerlei (knabbel)heggen. In andere gevallen verdicht het landschap verder door (voedsel)bosschages of meerjarige rijenteelt.
Nieuwe kennis
Het aantal adviseurs en cursussen over dit onderwerp neemt snel toe. Zij brengen kennis over meerjarige productieve soorten en soortcombinaties. Het is een jong vakgebied met verschillende visies en achtergronden. Sommige pioniers zijn zich minder bewust van de aanwezige ondergrond en de waarde van onze agrarische cultuurlandschappen.
Landschap als uitgangspunt
Het Kromme Rijnlandschap is zeker geen openluchtmuseum. De verschijningsvorm mag nieuwe functies volgen, zoals nieuwe teelten met houtige gewassen. Wel zijn de kernkwaliteiten van de verschillende landschapstypes onderdeel van ons cultureel erfgoed. Als je weet welke dat zijn, kan je die als uitgangspunt nemen voor je ontwerp naast de productieve wensen. Rond de jaarwisseling 24/25 verschijnt een themanummer van onze huis-aan-huiskrant over agroforestry en landschap.
Verder lezen?
Voor nu kan je meer informatie vinden in het Landschap Ontwikkelingsplan (LOP) van het Kromme Rijngebied. Lees meer over het LOP of neem contact op met de landschapscoördinator >>
Wil je op de hoogte blijven?
Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
We sturen maximaal 4x per jaar een bericht.